פריחת סחלבים היא מחזה מרהיב. מהפנט כמעט. ובכל שנה מחדש, לאחר תקופה מותחת לראות האם גם השנה יקרה הפלא – המחזה של סחלב פורח מזכיר לנו למה אנחנו כל כך אוהבים סחלבים. מה צריך לדעת על פריחת סחלבים? מה עושים לאחר תקופת הפריחה, ומה אפשר לעשות אם הסחלב שלנו לא פורח? הכל במאמר הבא.

הסחלבים הם צמחים יוצאי דופן בכל כך הרבה תחומים. מבנה הצמח, החל משורשי אוויר המציצים מעל אדמת העציץ, דרך הגבעול המעוצה אך דקיק, עלים בשרניים בשלל צורות וסידורים, אך מעל הכל כמובן – פריחת הסחלב. למרות שסחלבים נחשבים לצמחים קצת “מפונקים”, אין ספק שתקופת פריחת הסחלב היא פיצוי הולם וגמול משתלם להשקעה בגידול סחלבים. הסחלב משיב לנו כגמולנו עם תקופת פריחה ארוכה ומרשימה, עם ציפייה לתקופת הפריחה הבאה.

איך מתארים את פריחת הסחלבים כשיש כל כך הרבה מינים וסוגים?

תמיד קשה מאד לכתוב מאמרים על “סחלבים”, ובמיוחד על תכונה ספציפית מפני שיש מאות רבות של מיני וסוגי סחלבים וסחלבי נוי חדשים נולדים מהכלאת סחלבים (למרות המורכבות של התהליך) כל הזמן. לסחלבים כמשפחה יש אמנם הרבה במשותף אך ישנם גם הבדלים בין הסוגים והמינים השונים, החל מהבדלים מהותיים במראה, דרך הבדלים בתנאי הגידול והדרישות הסביבתיות וכמובן גם הבדלים בתקופת פריחת הסחלבים אורך הפריחה, ההתחדשות ואפילו מספר הפעמים בשנה בה הסחלב פורח.

לכן, להסביר על פריחת הסחלבים באופן כללי, זה קצת כמו להסביר באופן כללי “איך בני אדם מתלבשים באוגוסט” כאשר ברור שיש לכך המון תשובות המושפעות מגורמים רבים, החל ממזג האויר באזור ועד לאופנה והגבלות מסורתיות.

ועם זאת ישנם כמה פרטים וכמה עובדות על פריחת הסחלב שנכונות לרוב המינים של סחלבי הנוי הנפוצים וסביר להניח שתוכלו למצוא שם את התשובות גם עבור הסחלב שלכם.

לרוב הסחלבים תקופת פריחה מרשימה

המיתוסים סביב הסחלב הם רבים. חלקם אפילו נכונים… אבל יש מיתוס שנוטים לעיתים לייחס לסחלבים שכלל אינו נכון, והוא לגבי אורך תקופת הפריחה.

ישנם פרחים שפריחתם נדירה, הפורחים רק תקופה קצרה של ימים בודדים בשנה, שפורחים רק בלילה, שפורחים רק אחת לכמה שנים.

מהבחינה הזו, הסחלבים העניקו לנו תקופת פריחה מרשימה באורכה, וגם יחסית יציבה.

הסחלבים לא פורחים (בדרך כלל) בשנתיים הראשונות לחייהם (שנה וחצי במינים מסוימים), אך לאחר מכן יש להם מחזור פריחה שנתי האורך בין חודשיים לשישה חודשים, תלוי במין הסחלב ובתנאים.  

במהלך תקופה אחת תיתכן תחלופה בפרחים במחזורים של כשבועיים (כלומר הפרח הבודד עלול לנבול ואף לנשור אך פרח חדש פורח במקומו ותקופת פריחת הסחלב לא נקטעת).

ישנם גם מקרים בהם הסחלבים יכולים לפרוח במשך שתי תקופות שונות במהלך שנה.

השפעה גדולה על מספר תקופות הפריחה, ובעיקר על אורך תקופת הפריחה יש לתנאי המחייה והתנאים הסביבתיים של הסחלב.

סחלבים שמחים (כן, השימוש בתואר “שמחים” הוא בהחלט מתאים פה) ישמחו אותנו בחזרה למשך זמן ארוך יותר ובצורה מרהיבה יותר, ואילו סחלבים עצובים עלולים אפילו לא לפרוח כלל במשך מספר שנים.

מעקב אחרי הפריחה של הסחלב

אם חשוב לכם שהסחלב שלכם יפרח בתקופה מסוימת בשנה, למשל אם חשוב לכם שדווקא בעונת הקיץ כשבחוץ הכל מצהיב הסחלב יפרח, הדרך הטובה ביותר לעשות זאת היא לקנות סחלב בוגר בזמן פריחה, בתקופת הקיץ.

זו הדרך הבטוחה והפשוטה ביותר מפני שלא בכל מקום תוכלו לקבל מידע מהימן ותחזית טובה מספיק מתי הסחלב שלכם עתיד לפרוח.

בנוסף, בבתים רבים, ולא רק על ידי מגדלי סחלבים “מקצועיים” נוהגים לבצע מעקב אחרי פריחת הסחלב. לא צריך עבור המעקב הזה כלים מתקדמים או ידע בוטני מעמיק, מצלמה פשוטה בטלפון ומחברת או יומן מספיקים בהחלט. אפשר כמובן לנהל את הרישום כולו במחשב.

במעקב אחרי פריחת הסחלבים אנחנו פשוט מתעדים לאורך תקופת הפריחה, בתמונות ובמשפטים קצרים את תהליך הפריחה – מתי החלו להופיע ניצנים, מתי הם נפתחו, מתי הפריחה בעיצומה, מתי הפרחים מתחילים לנבול וכו’.

מעקב זה מאפשר לנו גם לחזות מתי הסחלב שלנו אמור לפרוח בכל שנה, וגם מאפשר לנו להשוות בין תקופות הפריחה בשנים השונות ולהבין האם הסחלב שלנו שמח, או שהוא מתעצב לו לאיטו, ואז נוכל לטפל בו.

מעקב אחרי פריחת הסחלב היא גם פעילות מהנה המכניסה עוד עניין ויופי בגידול הסחלבים, גם מאפשרת לשים לב למצוקה של הצמח בצורה טובה ולפני שמאוחר מידי, וזו גם פעילות נפלאה לביצוע יחד עם הילדים, מעין פרויקט מדעי קטן אותו אפשר לרתום לכיוונים חינוכיים ולימודיים רבים.

מה עושים עם הפרחים לאחר תקופת הפריחה

הטיפול בסחלב לאחר תקופת הפריחה הוא חיוני על מנת לאפשר לסחלב לפרוח שוב ולצמח עצמו להתאושש ולהתחדש בתקופה בה הוא אינו פורח. זוהי תקופת המנוחה של הסחלבים.

את הפרחים היבשים של הסחלב יש להוריד. כדאי לחכות עד שהפרחים יבשים לגמרי, כדי לא להוריד מהצמח חלק שהוא עדיין חיוני וחי, ועם זאת, אם מבחינה אסתטית הפרחים כבר נבולים ואינם יפים ניתן לקטום אותם גם אם אינם יבשים לגמרי (זיכרו שזו פעולה שנעשית עבור הסחלב! פגשנו יותר מידי מקרים בהם המגדלים כל כך נמנעו מפעולות של קיטום והסרת חלקים מהסחלב שזה בעצם מה שהרג אותו…).

את הפרחים היבשים מורידים בעזרת מספריים או מזמרה. אנחנו רוצים לחתוך את ענף הפריחה בערך 10 ס”מ מהקרקע או במפרק שמחבר את הפרח לגבעול, קצת “לפני” הגבעול הבא (אם מסתכלים מכיוון הפרח).

מה עשים אם הסחלב לא פורח?

דבר ראשון – להירגע.

אם אתם מגדלים את הסחלב לפי הוראות הגידול הבסיסיות, זה לא כל כך פשוט להרוג אותו. נכון, יכול להיות שהסחלב שלכם לא שמח, ואולי אפילו במצוקה, אולי הוא רדום או חולה, אך רוב הסיכויים שאפשר לטפל בו ולאושש אותו, והוא אף ישוב לפרוח בעתיד.

ניתן אפילו לטפל בסחלב חולה, ולהביא אותו להתאוששות מלאה.

הדבר הראשון שכדאי לעשות אם הסחלב לא פורח הוא לבדוק את תנאי המחיה שלו בדגש על: אור, טמפרטורה, השקיה, לחות וחשיפה למקור רוח.

עקבו אחרי הכללים, אל תנסו “להשקות המון” כי רק תגרמו לריקבון שורשים.

משקים בשטיפה אחת ל 7-10 ימים, דאגו למקום מואר אך לא לשמש ישירה, טמפרטורה ולחות מתאימים, ותנו לו להתאושש. פירוט נוסף לתנאים הנחוצים לסחלב ניתן לקרוא במאמר הזה – איך לטפל בסחלב.

בנוסף, כדאי לדשן את האדמה של הסחלב בדשן מתאים, לוודא שהוא מקבל את התזונה הנכונה.

להמשיך לעקוב, ולוודא שאכן עברה יותר משנה מאז תקופת הפריחה האחרונה. לפעמים התלונה “הסחלב שלי לא פורח” היא לא יותר מחוסר סבלנות ומזיכרון לא נכון מתי הוא פרח לאחרונה.

שמרו על סחלבים שמחים ותיהנו מפריחת סחלבים מפוארת לאורך זמן

בשורה התחתונה, זה באמת פשוט, שמרו על הסחלב שלכם שמח, והוא יגמול לכם, שנה אחר שנה בתקופה ארוכה של פריחה משגעת ומהפנטת.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

/* */
פתיחת וואטסאפ
1
עזרה?
היי,
אנחנו כאן לעזור שלחו הודעה.